Предговор

Microsoft и Skype - нови хоризонти

Microsoft и Skype - нови хоризонти

Публикацията предлага на читателя втора част от статията, анализираща придобиването на Skype от Microsoft през 2011г. на стойност $8.5 миларда.

Ретроспекция

Ретроспекция

Ретроспекция

“Води се битка за сърцата, вярата и доверието на клиентите“, казва Ted Schadler, анализатор и автор във Forrester Research.

В контекста на тази фраза, не е трудно да се отговори на въпроса, защо Ballmer поглежда с надежда към Skype. Въпрос, на който друг човек знае точния отговор. Simon Patterson, 38 годишният директор на Silver Lake – най-големият акционер в консорциума притежаващ Skype. Септември 2009 година групата успява да купи софтуерната компания от eBay, за скромната сума от $2.75 милиарда, а 2 години по-късно да я продаде за $8.5 милиарда.

Самият Ptterson заявява: „Видео комуникацията се превръща в съществена част от самата мрежа. … Стратегията на Skype е да бъде на всяко устройство, на всяко място.“

Консорциумът, който се състои от:

  1. Silver Lake – базирана в Калифорния, занимаваща се с инвестиции в сферата на технологиите
  2. Anderssen-Horowitz – фирма за рискови капитал, водена от основателя на Netscape – Mark Andresse
  3. Други, по-малки и „невзрачни“ участници

успя, да осигури достойна печалба на предприемчивите си инвеститори и да влезе в учебниците по икономика на най-престижните университети по света.

През тези 2 години, Skype осъществи сериозно развитие, увеличавайки аудиторията си от 397 милиона потребители до 560 мил. Броят на потребителите, ползващи платените услуги, също отчита ръст от 6.6 мил. на 8.1 мил. През това време, ръководният състав на фирмата е почти изцяло подменен.

Въпреки, че Microsoft са сериозно критикувани и дори подигравани, за високата цена, която платиха, Ballmer със сигурност щеше да се чувства много по-зле, ако на тази конференция вместо него бе Page или Zuckerberg.

План за развитие.

Предположения и обещания

От фирмата купувач заявиха, че ще продължат политиката на достъпност, на техния софтуер, и за конкурентните платформи, като iOS/iPhone например – където са отчетени над 50 милиона сваляния. До колко обаче софтуерът ще бъде безплатен, остава загадка. Сред наблюдателите на процеса съществува консенсус, че само малка част от допълнително предлаганите услуги ще бъдат платени. Има и такива, които смятат, че компанията на Bill Gates ще приложи политиката на Google, за отвореност на кода, с цел да привлече, и окуражи разработчиците на софтуер.

До колко голям е ударът срещу конкурентите на Microsoft, ще зависи от развитието на Skype в следващите няколко години. Истинските ефекти ще започнат с реалното плащане на $8.5 милиарда (от общо $38 милиардния актив на компанията).

Стари рани

Историята помни компании с амбиции за развитието на Skype,които са се отегляли с „подвити опашки“. На 12 сеп. 2005, eBay си поставиха за задача, да „създадат невероятно силна бизнес платформа в мрежата“. Предположенията бяха, че потребителите ще ползват видео конференциите при извършване на сделки. Усилията приключиха след 5 години разработване, инвестиции и маркетинг, генерирайки над 900$ милиона загуба.

Крайни срокове

От деня на конференцията, Ballmer и неговият екип имат 6 седмици, за да разработят и представят публично своят план за развитие на софтуерната придобивка. По всичко личи, че основното направление, по което ще се ползва системата за аудио и видео обмен, е за заздравяване на връзката с клиентите на компанията. Очаква се, Skype и милионите му абонати да бъдат директно достъпни в хитовите реализации на Microsoft като XBox  и Windows Phone 7.

Нови хоризонти

Много вероятно е Microsoft да ползва Skype като таран, за да развие на нови пазарни ниши. От Forrester(анализатори) смятат, че сега е правилното време за този ход. Все повече технологични промени, казва Schadler от Forrester, започват своето начало от домашния офис и чак след това се лансират в работна среда. Според изследване на IDS, например, 2/3 от хората под 30 години заявяват, че имат по-добър хардуер в дома си, отколкото на работното място. Бизнесът се променя и Microsoft ще се борят и надяват, Skype да помогне за адаптацията на потребителите към новите условия.

Анализаторите смятат, че Microsoft ще ползва Skype и като инструмент, с който да подобрят решенията, които са ориентирани към бизнес клиентите на компанията. Има вероятност да видим вградена системата за комуникация още в следващата версия на Windows(8), която е насрочена за пуск следващата година. Вероятно е, също така, софтуерът да бъде интегриран и с някои уеб сервизи, предлагани от Microsoft, като Azure и Office apps. Skype ще бъде присъединен и към Lync, сегашният инструмент за комуникация на компанията.

Заключение

Дали тази огромна инвестиция ще се докаже като успешна, ще се разбере едва след няколко години. Независимо от развитието, този ход е стратегически и гарантира на Microsoft ключова позиция, в съревнованието и с останалите играчи на масата. Завърши поредното раздаване на карти и както обичат, да казват от спортния тотализатор: „На печелившите честито, а на останалите успех в следващия кръг!“