Част първа – топ 5 блог платформи

За да бъде един блог успешен, независимо дали е фирмен или личен, е необходимо да се следва определена методология при изграждането му, както и да се подберат правилните компоненти за неговата структура.

Петте най-известни блог платформи в интернет

Петте най-известни блог платформи в интернет

След обстоен анализ, се спряхме на 5-те най-важни от тях, които разглеждаме в следващите няколко статии. Основните съставки, с които всеки известен блог се гордее са:

  • Платформа
  • Тема
  • Дизайн
  • Съдържание
  • Връзки

Платформа

Изборът на блог платформа, е по-лесен от всякога до сега.  В зависимост от приетата стратегия и бюджет, един блог може да бъде стартиран като:

  • част от безплатна или частично платена блог платформа – спестяват се пари за хостинг и домейн, като физическата поддръжка се явява безплатна. Изключително удобен подход при изграждането на личен блог, за споделяне на новини и снимки/видео/аудио с познати в тесен кръг. Онлайн платформите за блог, позволяват и професионално надрастване, като тези услуги в повечето случаи са платени.
  • самостоятелно хостван проект, който ползва open-source платформи и надгражда тяхната функционалност, според собствените си нужди. В този случай изборът на готови решения е значително по-малък, но  възможностите са неограничени. Подходът се препоръчва при стартиране на фирмен/корпоративен блог или блог на социално значима – личност/организация.

Топ 5 блог платформи на пазара

Към началото на 2011 г., в интернет съществуват стотици платформи, предлагащи безплатен блог като част от онлайн уеб сервизите на своите сайтове или като достъпен open-source. Големите 5, които правят впечатление в тази област са:

#1 WordPress

WordPress

WordPress

Като избор на теми и приложения, гъвкавост и поддръжка –от  WordPress нямат равни. Не само, че предоставят безплатна уеб платформа, но и предлагат open-source вариант, с което позволяват на потребителя, да подходи оптимално спрямо своите нужди. Пусната през февруари 2011 г. версия 3.0 е свалена над 31 милиона пъти за по-малко от  3 месеца. Статистиката отчита, че от първите 1 000 000 уеб сайта в интернет, над 13% ползват WordPress. За разлика от другите open-source проекти, този е приятелски настроен към потребителя  и не изисква програмни умения. Системата е лесна и интуитивна за ползване и предлага поддръжка на стотици езици – включително и на български. За надграждане WordPress ползва plugin система – приложения. Лесното писане и публикуване на независими приложения, голямата част от които изцяло или частично безплатни, гарантират здравословно израстване на WordPress през пубертета и ангажира милиони независими програмисти, които допринасят за популярността и функционалността на системата. Стриктно спазвайки новите стандарти за кодиране на HTML , WordPress е изключително добре оптимизирана за търсещите машини, като Google, Bing, Yahoo, Ask и тн.. На една от последните Google конференции, водещите експерти на компанията, горещо препоръчаха WordPress, като платформа за управление на съдържанието, въпреки, че и те предлагат blog платформа(blogspot).

#2 Google Blogger

Google Blogger

Google Blogger

Известният със старо си име Blogspot портал е създаден 1999 г. и е собственост на Google от 2003 г. до днес. Платформата позволява безплатното хостване на блогове онлайн, но не предлага slef-hosted (самостоятелно за хостинг) решения. Относно политиката за поддържане на множество блогове в рамките на 1 google акаунт, Blogger  е с най-либерална политика в мрежата. Що се отнася до трафика, който може да се генерира през портала за свободни блогове, статистиката показва сериозни цифри, благодарение на системата „следващ блог моля“(next blog button). От гледна точка на SEO този трафик не е качествен, но възможността да бъдете харесан и да получите връзка към ваша статия е безценна. За разлика от онлайн платформата на Wordpres, Google Blogger позволява ползването на Google AdSense система за монетаризиране на сайта. С добре написани статии, радващи се на широка популярност, платформата позволява на добрите блогъри да печелят директно от платени реклами. Големият недостатък на Blogger е малкия брой теми и оскъдния набор от инструменти за тяхното персонализиране. Някои от най-известните блогъри в света ползват услугите на Google Blogger.

#3 TypePad

TypePad

TypePad

TypePad е поредната световно известна платформа за лични и фирмени блогове. Своята репутация, сайтът печели с приятния си и лесен за ползване интерфейс и с добрата структура на генерираните URL връзки, позволяващи професионално оптимизиране за по-добро ранкиране сред търсещите машини (SEO). Системата позволява паркирането на собствен домейн или да ползването на поддомейн към самия typepad сайт. Сериозен авторитет TypePad спечели с авторската си технология за филтриране на спам при коментиране на статии. За разлика от предишните две платформи, тази е не предлага безплатни решения. Най-евтиния пакет към 04.2011 г. е $8,95 на месец, като този достъп е изключително ограничен от към възможности. В началото на блог ерата, всички големи имаха акаунти в TypePad и това беше най-големият коз на платформата. Интересно е как ще се развие тази система в конкуренцията на WordPress, Blogger  и набиращите скорост социални мрежи.

#4 Movable Type

Movable Type

Movable Type

Movable Type, е написан на PERL, и е разработена от компанията Six Appart (бившите собственици на LiveJournal). Подобно на WordPress, Movable Type предлага безплатен slef-hosted пакет, който може да бъде свален на адрес: http://movabletype.org, както и безплатна онлайн платформа, на която хората без опит в програмирането могат лесно да създават лични блогове (на адрес http://movabletype.com). Политиката на сайта разрешава публикуването на неограничен брой блогове.

#5 LiveJournal

LiveJournal

LiveJournal

LiveJournal се отличава от останалите блог платформи, с опита си да създаде хибридна система – комбинираща блог и социална мрежа. Приятелският списък предоставя възможност за хората с акаунт в LiveJournal да се свързват помежду си, както и да промотират приателските блогове, с Feed приложения. Сериозен дразнител в тази платформа се явяват платените реклами, които LiveJoursnal слага на безплатните блогове. Рекламите бива премахвани срещу скромната сума от $20 на година.

Заключение

В заключение е важно да се отбележи, че има много други блог платформи, набиращи популярност със своите иновативни решения. Коя система е подходяща зависи от това, кой иска да създаде блог и какви цели желае да постигне с него. Безплатните платформи са изключително подходящи за хора, които имат желание/нужда да споделят своите мисли и приключения. Платените решения са подходящи за фирмените блогове, които се нуждаят от значително по-голяма функционалност и гъвкавост, за доброто презентиране на корпоративните послания.