Помните ли добрия, стар форум? Още с първите стъпки на интернет, форумът бе от по-добрите приятели на човека. Амбициозни археолози намират останки от форуми от 1994 г., а най-смелите твърдят, че форуми е имало и през 70-те години на миналия век в Usenet мрежата. Не много красив, не много елегантен, предлагайки на онези, които търсят – цялото познание на мрежата. Е, „всичко тече, всичко се променя“, а какво става с форумите?

Умират ли блоговете

Умират ли блоговете

Форумите не могат да „умрат“ просто така. Огромната информация натрупана в тях, като всиша сила ги държи и не позволява да потънат в мрака на забравата. Сериозните инвестиции в тази област и добре развитата мрежа, генерират огромна потенциална енергия, която държи форумите актуални. Големите играчи в тази сферата като:

  1. phpBB
  2. vBulletin
  3. IPBoard
  4. Simple Machines

и много други, продължават своята борба за налагането им. Но те бавно и постепенно биват пренебрегвани и подменяни с новите приятели на човека: социалните мрежи. Защо, как?

Големият играч - Фейсбук

Големият играч - Фейсбук

Всичко е различно. Интернет променя своя облик с бързина, която убягва на повечето от потребителите, а със себе си променя и нас. На сцената излиза големият играч – Facebook. Често оприличаван със самата социална мрежа. То е, като да кажеш Америка и да разбираш света. А като правите фото копия, казвате ли „отивам да ксерокопирам“? Ето това е Facebook в момента, абсолютната инстанция на социалните мрежи. Макар във Флексо Студио да не обичаме употребата на „големите“ фрази, е факт, че Facebook промени интернет, промени и нас.

Основният конкурент на Facebook MySpace

Основният конкурент - MySpace

Въпреки, че „смъртният“ конкурент MySpace бе създаден с по-голям взрив, през времето, Facebook успя да набере скорост и да привлече безкрайните маси от потребители, смазвайки платформата на милиардера Рупърт Мърдок. Интересен е и фактът, че MySpace е имал форум – ясен знак, че не са възприели напълно идеята за самостоятелна социална мрежа. От своя страна Марк Цукерберг е предложил решение извън пределите на обикновените информационни платформи, изграждайки нов стандарт за комуникация между потребителите. Сложните системи за контрол на съдържанието са подменени с интуитивни инструменти, за моментално публикуване на идеи и мисли.

Идеята за проста фен страница или имиджова брошура, с която фирма или организация да предаде своето послание на читателите е бързо, лесно, все повече се налага като стандарт за успешното онлайн присъствие, и част от интернет маркетинга.

Микроблог от Twitter

Микроблог от Twitter

За съжаление на форумите, Facebook не е единственият им конкурент. Все по-голяма популярност набира и системата за микроблогинг – Twitter. Като сериозен недостатък на форумите, може да се изтъкне факта, че те са трудни и бавни за прочитане. Twitter предлага точно обратното – четеш когато поискаш, каквото желаеш, на малки дози(съобщения). Достъпно е навсякъде, а също така е безплатно.

Блоговете забиват поредния пирон, в ковчега на форума. Платформи като WordPress и blogspot на Goolge, позволяват бързо публикуване на категоризирана информация. Лесно бързо и модерно, все неща, с които форумите не могат да се похвалят. Ние от Флексо Студио също захвърлихме форума, още преди да сме го създали и скочихме на модерното и лъскаво представяне, глас народен – глас божи.

Но дали наистина умира форума като начин на представяне на информацията, е трудно да се каже. По-скоро отстъпва от ниши, в които другите системи предлагат по-добър мениджмънт на съдържанието, но със сигурност остава стабилен в специфични ситуации. Да не забравяме, че един форум се отличава(все още) от гореизброените системи с:

  1. Подреденост
  2. Самодостатъчна многофункционалност
  3. Стабилна във времето информация
  4. Добра обща култура на мнозинството потребители за работата с форуми

Ами форумите в България, ами БГ Мама?

2012 г. а сега накъде?

2012 г. а сега накъде?

България няма от какво да се притеснява. Общо е мнението, че ние се развиваме с 5 до 10г. след американците, а 2012 г. ще дойде преди въжето да е опряло до врата на бг форумите. Под развитие не считайте технологическите достижения и know-who-то, а мисленето на клиента, който плаща за музиката. И ако все пак, поради някаква случайност, светът продължи своето съществуване и след 2012 г. , българските форуми ще трябва също да се променят, ако желаят да останат обичани и преглеждани от потребителите.