10-те сайта, които всеки уеб дизайнер и програмист би трябвало да знае – 2011 г.

10 онлайн инструмента за дизайн

10-те сайта, които всеки уеб дизайнер и програмист би трябвало да знае – 2011 г.

Да се създаде добър уеб сайт с професионален дизайн не е лесна задача. Статията предлага 10 от най-ползваните помощни уеб страници/инструменти в интернет, които улеснят работата на дизайнери и програмисти.

#1 LIpsum

Lorem ipsum

Lorem ipsum

Lorem ipsum е един от най-често използваните в печатарството безсмислени текстове, служещи да запълват със съдържание онези елементи от графичния дизайн, в които иначе се предполага да стои дълъг свързан текст. На английски такъв вид текст се нарича dummy text или placeholder text, като на български и двата термина могат да се срещнат непреведени

С две думи – ако Ви е писнало да запълвате текстовете с теми от сорта на какви ще станете когато пораснете, ползвайте генератора за безсмислени думи на латински.

Уеб сайтът е изключително известен и едва ли има професионалист в сферата на уеб дизайна, който да не го е чувал или ползвал.

Посетете LIpsum

#2 BgPatterns

BgPatterns

BgPatterns

Направете си персонализиран шаблон за подложка (background patterns), комбинирайки различни мотиви, цветове и ефекти. Сайтът BgPatterns със сигурност прави хиляди дизайнери да пърхат с мигли и намалява поне с 5% боря на инциденти, в които програмисти замерят дизайнери с празни чаши от бира.

Страницата се отличава с лесния и интуитивен интерфейс за работа. Браво!

Посетете BgPatterns

#3 What the font?

What the font

What the font

Често се срещат креативни уеб банери с интересни шрифтове, които биха намерили полезно приложение в сайта, който изграждате. Страницата whatthefont предлага авторски алгоритъм за разпознаване на тези шрифтове директно от картинките, спестявайки ви ценни минути за обедната почивка а на други като мен, цели следобеди на мъка и съзерцание. Резултатът до голяма степен зависи и от личната съдба и късмет на потребителя, но за сега резултатите са много обещаващи дори и при най-трагичните случаи.

Посетете whatthefont

#4 ColorCombos

ColorCombos

ColorCombos

Еди от най-важните фактори за успешен уеб дизайн е изборът на подходяща цветова палитра. ColorCombos предлага, онлайн, голям избор от различни палитри, които да Ви вдъхновят за поредния успешен проект.  Сайтът предлага различни подходи за разглеждане на цветовите палитри, според настроението и темперамента на избиращия. „Луд на шарено се радва“ казват други и избират красиво сиво комбинирано с много бяло и още сиво.

Посетете ColorCombos

#5 ConvertIcon

ConvertIcon

ConvertIcon

Употребата на favicons е задължителна за всеки уеб сайт, но често форматът ICO е недостъпен за дизайнерите. В тези случаи ConvertIcon прави чудеса, като позволява онлайн конвертирането  на популярния формат PNG в ICO. Страницата предлага и преоразмеряване на изображението в различни стандартни размери. Спестява време и нерви. Проблемите с ползването на png формат за favicons за пореден път са предоставени от любезните разработчици на Internet Explorer.

Посетете ConvertIcon

#6 Xenocode Browsers

Xenocode Browsers

Xenocode Browsers

Сайтът предлага невероятната възможност, да прегледате страницата си с различни браузъри и техните версии онлайн – без да се налага да ги инсталирате. Тъй като Windows не позволява успоредното инсталиране на Internet Explorer 6/7/8/9, този сайт се нарежда в редиците на най-сериозните инструменти за оптимизиране и оправяне на визуализацията на уеб страници. Като слабост на сайта трябва да се отбележи фактът, че не работи на MACS и персонални компютри с Линукс операционна система.

Посетете Xencode Browsers

#7 HTML Encoder

HTML Encoder

HTML Encoder

Страницата предлага бърз начин за кодиране и декодиране на HTML символи в техните публични аналози (Пример: употребата на низа &lt; който визуализира < ). За да не пропускате никога повече паузата за цигарка и кафенце, ползвайте и HTML Encoder.

Посетете HTML Encoder

#8 Test Everything

Test Everything

Test Everything

Сайтът има бързи опции за всевъзможни онлайн тестове за посочен от потребителя уеб сайт. Тестовете включват връзки към инструменти за

  • CSS и HTML валидиране
  • SEO
  • Социални медии
  • Тестове с прокси-та
  • Проверка на домейна
  • Проверка на шрифтовете и тяхната употреба
  • Проверка на изображенията
  • Други тестове

Страницата е отличен инструмент за хората занимаващи се с интерент маркетинг и оптимизиране на сайтове.

Посетете Test Everything

#9 IconFinder

IconFinder

IconFinder

Сайт, който предоставя на разположение сериозна библиотека от тематично подредени икони. Всяка икона се предлага в различни размери и формати. Удобната система за търсене и етикирене прави страницата приятна за ползване и популярна сред хората занимаващи се с уеб дизайн.

Посетете IconFinder

#10 Load Impact

Load Impact

Load Impact

Изключително полезен инструмент, който тества възможностите сървъра хостващ уеб сайта. Платформата симулира трафик с поетапно увеличение, което дава на крайния потребител ясна представа, до каква степен сървърът може да издържи на трафика. Оптимизирането на уеб сайтовете за трафик и бързина на зареждане макар да се счита за висш пилотаж, е абсолютно задължитетелен елемент от всеки сериозен корпоративен онлайн проект.

Посетете Load Impact

Заключение

Екипът на Флексо Студио и авторите на тази статия съзнават добре факта, че има и други полезни инструменти, които не са разгледани в статията. Поради тази причина оставяме статията отворена за предложения от драгия читател.