Google с нова публикация в блога си от 12-04-2011 г. Основната тема, която разглеждат е инвестицията в най-големия енергиен център със соларни панели„.

 

 

 

 

 

Център за развитие на слънчева енергия - BSE

Център за развитие на слънчева енергия - BSE

Става ясно, че са направили инвестиция в рамките на $168 милиона долара в соларен комплекс, разработван от компанията BrightSource Energy в пустинята Мохаве-Калифорния. Технологията на централата ще позволи генерирането на 392 MW чиста енергия. Според анализаторите на компанията, инвестицията е финансово оправдана, като същевременно спомага, за завършването на амбициозния проект.

С тази си стъпка, Google продължава политиката си на „зелена компания“. С общите си инвестиции, надвишаващи сумата от $250 мил. долара, компанията прави сериозна заявка за водещи позиции в този бранш. „Зелена, зелена, колко да е зелена“, биха казали нашенци, хвърляйки поредната цепеница в печката.

Интересна е технологията за генериране на електричество. Тя се базира на мрежа от огледала (heliostats), които фокусират слънчевите лъчи във върха на кула. Този приемател на слънчеви лъчи и топлина, генерира пара, която от своя страна завърта турбина и така по познатите схеми се генерира електричество.

Ако на драгия читател му убягва цялостната картина, но пък сериозно се интересува от технологията турбина-генератор, „Физика и астрономия за 7 клас“ ще промени живота му. Завинаги!

Статията прави впечатление и с приповдигнатия тон, така характерен за американците, но пък те имат право да се хвалят, макар че статистиката би поспорила относно „зелената“ Америка.