Част втора – избор на теми в блоговете

След като е избрана подходяща платформа за хостване на  блог, следва изборът и структурирането на темите. В интернет се намират безкраен брой публикации, предимно на английски, за това как точно да бъде изграден успешен блог. Важно е да се отчете датата, както и авторитетът на сайта – публикувал статията. Динамичното развитие и промяна на онлайн мрежата, води до бързото обезценяване на голяма част от информацията, свързана с чисто техническите аспекти разглеждани в повечето писания.

Избор на тема в блог

Избор на тема в блог

В тази статия са изложени съветите и правилата, които следват специалистите на Флексо Студио за избор на теми при изграждане на лични и фирмени блог платформи. Те са съобразени с тенденциите и изискванията, които големите търсачки като Google, Bing, Ask налагат за добро позициониране при търсене по ключови думи. Този модел до голяма степен гарантира и генериране на сериозен качествен трафик.

Теми на блога

Темите са от най-важните компоненти на блога. Те определят развитието и аудиторията на платформата. В много от статиите разглеждащи тази точка, тематиката на блога се нарича „ядро“ на системата. При изборът на теми, най-популярните предложения се свеждат до следните няколко съвета:

 1. Изберете конкретна тема. В началото е много по-лесно да се стартира със специфична тема, която да изгради с времето лоялна група от последователи и читатели.
  Изберете конкретна тема

  Изберете конкретна тема

  Този модел е по-лесен за прилагане, когато се започва с конкуриране на големите блогове, които пишат в широк тематичен спектър. Ако фокусът е изкуство, може да се започне с нещо конкретно като театрални постановки. След време се добавят нови теми, като филмови продукции и тн. Ако сайтът се „разпрострете на широко“ преди да е развит сериозен потенциал за поддържането му, той може да претърпи провал поради липсата на достатъчно информация по конкретните теми.

 2. Изберете тема, която обичате и разбирате. Важно е да се избере тема, по която могат да се пишат експертни публикации.
  Изберете тема, която обичате и разбирате

  Изберете тема, която обичате и разбирате

  Статии, които не само предоставят акуратна информация, но и я предават на читателя по разбираем и забавен начин.

 3. Следете тенденциите. Класическият модел за избор на теми е – изборът на популярни и стабилни с времето тематики, които вълнува хората перманентно и генерират трафик от заинтересувани потребители.
  Следете тенденциите

  Следете тенденциите

  Модел с две остриета – от една страна тези теми са изкусително привлекателни, но от друга те вече съществуват и вероятно се радват на сериозен интерес от по-известни, и популярни блогове. Ето защо може да се рискува с нови теми, които се борят за популярност. Добър пример е писането на теми за изгряващи групи, талантливи-млади актьори, алтернативно кино и тн. . Ако все пак е взето решение за следване на класическия модел, основната цел до голяма степен се свежда до иновативния подход за разглеждане на проблемите и техните решения. Бъдете различни, бъдете интересни.

Измислянето на правилни теми е креативна и отговорна задача, която до голяма степен определя успеха всеки блог. Изборът може също така, да бъде свързан с писането на SEO статии, чиято цел е не само да информира посетителите, но и да залага ключови думи по Long Tail схема, като част от цялостния интернет маркетинг, който големите интернет фирми ползват за популяризирането на корпоративни сайтове. Така симбиозата е пълна и всички печелят от писането на качествени статии.

В следващата тема се разглежда третата стъпка за успешен блог – „Форматиране на съдържанието“.