WordPress 3.2 (beta) достъпна за сваляне

WordPress версия 3.2 (бета) достъпна за сваляне

WordPress версия 3.2 (бета) достъпна за сваляне

Три месеца след пускането на версия 3.1, от WordPress обявиха, че са готови с първата бета версия на 3.2. Самите разработчици споделят:

„В този период от време, вложихме сериозни усилия, за подобряване на производителността.“

Версия 3.2 е все още в ранен етап на изпитания и не се препоръчва за комерсиална употреба. Но ако все пак решите да тествате, не забравяйте, да докладвате намерени бъгове и проблеми.

Според последните прогнози, фондацията се надява, да стартира стабилна версия на ядрото с версия 3.2 до края на месец Юни, въпреки, че като всяка първа бета версия, и тази най-вероятно крие своите изненади за последния момент. Секцията „как да докладвам за проблеми“ е отворена за всеки желаещ, да допринесе за по-бързото развитие на новата версия.

Преглед на нововъведенията във WordPress

Какво ново в WordPress

Какво ново в WordPress

  • По-добра производителност – или както разработчиците са го обяснили: „Нещата вървят по-бързо“
  • По-малко разсейване при писане – визуалният текстов редактор има сериозни подобрения, позволяващи на автори и редактори да насочат своето внимание, към онази най-важна част от писането, която мистиците наричат: съдържание.Вече има възможност за fullscreen и в HTML режим, което, според високо платените критици във Флексо Студио, ще намали драстично броя на нервните и недоволни писари, освен разбира се, ако не реагират овреме и не намерят подходящи алтернативи, за да се чувстват нещастни. Браво!
  • Обновяване на административния UI (потребителски интерферйс). Основният дизайн на администрацията на WordPress, какъвто го знаем днес, е направен 2008 година. Във версия 3.2 не е предложена изцяло нова концепция, а по-скоро обновяване и подобряване на потребителският интерфейс. Интересен е и фактът, че WordPress навършва 8 години по-късно този месец. Ето тук, отворихме каса бира и оставихме текстът сам да се довърши. Написахме и писмо до премиера Б.Б., ако е възможно, денят да бъде обявен за официален празник, поне в Софийска област. Наздраве!
  • Нова тема по подразбиране. Представена е темата Twenty Eleven, базирана на известната Duster тема. Ротация на изображенията в хедъра. Отново, голямо браво! Имало и други шукарийки казват. Чакаме ги с нетърпение.
  • Чувствителност на администрацията към старите браузъри. Поради огромния брой подобрения, които WordPress въведе с времето в административния панел, е добавено, автоматично излизащо, предупреждение, когато работите със по-стари версии на любимите си браузъри. Време е, хората с IE6 да помислят за светлото бъдеще и да натиснат смело бутона “Update”.
  • Подобрения на админ бара, промотиран в предишната версия. Добавени са нови „бързи“ връзки, за по-лесна навигация в системата.

Важни факти „за пренебрегване“ в 3.2:

  • WordPress увеличава минималните изисквания, с които платформата работи, а именно: : PHP 5.2.4 и MySQL 5.0
  • Спира поддръжката на Internet Explorer версия 6. Общото мнение, което се шири в сферата на IT geeks е, че ако краят на света дойде 2012 година, то IE6 ще бъде една от основните причини за него.
  • Опциите за менюто се изнасят изцяло и само в админ бара. Бъдете нащрек ако пишете приложения, които зависят от този факт.

Проблеми, с които да внимаваме

  • За сега напълно функционираща е само администрацията, ползваща сивата цветова схема. Ползването на другите към днешна дата(15.05.2011 год.) не е препоръчително.

WordPress призовава всички разработчици на приложения и теми, да реагират своевременно и да обновят версиите, с които техните разработки се търкалят.

Заключение

Ако имате време, интерес или желание, тествайте новата система, която е достъпна за сваляне от официалния сайт на WordPress. Не се колебайте, да докладвате за буболечки и насекоми. От личен опит мога да споделя, че екипът на WordPress отговаря отговорно дори и на лични емоционални бъгове, свързани с личния ни живот.

Свалете WordPress 3.2 Beta 1