Част I – На война за глаголи!

Дали най-скъпата придобивка в историята на гиганта Microsoft ще се окаже пирова победа, или стратегически ход, във войната за лидерство в света на дигиталното бъдеще?

Защо Microsoft платиха $8.5 милиарда за Skype?

Скайп-ваме и гугъл-ваме, но не майкрософт-ваме

Последния месец, Skype се превърна в един от най-скъпите брандове, бивайки закупен от Microsoft за $8.5 милиарда в брой. На война за глаголи! „Скайп-вам“ се превръща във все по-често срещан рефрен. Този глагол стана популярен и любим на потребителите по целия свят.

Отзиви и анализи

Стив Балмър, екстравагантният шеф на Microsoft

Стив Балмър, екстравагантният шеф на Microsoft

От компанията на Бил Гейтс не пропуснаха да споделят своето вълнение на конференция в Сан Франсиско, когато Стив Балмър, екстравагантният шеф на Microsoft, свали картите на масата и обяви голямата сделка за факт. Много критици и анализатори нарекоха този ход, скъп, дори смъртоносен, а като основни причини за скъпата покупка изтъкнаха страха и завистта. Завист, породена от факта, че въпреки 36 годишната си история, гигантът така и не успя да се наложи като лидер в онлайн пространството.

Въпреки милионите, които Microsoft инвестираха в разработката и маркетинга на своята търсачка, Bing, компанията все още не притежава сериозен дял от пазара на търсещите машини. „Бинг-вам“ така и не успя да се наложи на американския пазар. А дали има човек, докоснал се пълноценно до мрежата, който да е чувал най-известния термин в нета: „Гугъл-ни го“?

На първо четене, сделката декларира, желанието на Microsoft, да се наложи като основен лидер в сферата на интернет комуникациите а защо не и да пробие на пазара с онлайн рекламата. В това отношение, Skype, може да се окаже и нож с две остриета, тъй като генерираната печалба е едва $13 милиона за първата половина на последната година. Силно се спекулира с възможността за пускане на повече карета с реклами, които да увеличат печалбата. Анализаторите обаче алармират, че клиентите няма да приемат тази промяна безпрекословно и радушно.

Страховете

Страховете

Страховете

Сериозно нарастващите цени на извършените в последно време сделки, както и малките, на този фон, печалби, смутно напомнят за огромният интернет балон, който се спука преди десетилетие. За да се подсигурят, от Microsoft набират фонд, който да гарантира високата цена на закупените акции. Фонд, който е изцяло за сметка на акционерите на компанията, която остава най-големият производител на софтуер във света и генерира рекордните $5.2 милиарда печалба за първата четвърт на 2011 година.

Голямата картина

Голямата картина

Голямата картина

Високата цена се обяснява и с големия интерес на корпорации като Google, Facebook и Cisco. Защото интернет се променя, а със себе си променя и целия свят. Голямата промяна е свързана с падането на стени, разделящи повече от 30 години телефона, видеото и писмената комуникация. Днес интернет и компютърът са в телефона. Изгражда се нова пазарна ниша с трибуна към милиарди клиенти. Все повече „традиционни“ услуги преминават към уеб базирани сервизи. Този факт мотивират инвестиции за милиарди, в битка за надмощие в онлайн пространството. Разграждат се дялове, които обещават на собствениците си състояния в следващото десетилетие.

„Определено сме в процес на трансформиране на пазара, който ще отнеме няколко години за да придобие окончателна форма … Никой не желае да бъде в периферията“

обяснява Al Hilwa, експерт, който следи развитието на този пазар и основните участници в него.

Основните играчи

Cezanne's Card Players на Bernie

Cezanne’s Card Players на Bernie

През последните няколко години, интернет пазарът бе силно разтърсен, големите компании загубиха част от своите позиции, някои изчезнаха, а нови изгряха и заеха своите места на масата. Все по-ясно започват да се очертават и победителите в тази надпревара.

  1. Facebook – със своите 600 милиона акаунта и възможност за социално споделяне се превърна в неизменна част от битието на потребителя.
  2. Google – освен всичко останало, компанията обслужва над 250 милиона заявки за търсене всеки ден.
  3. Apple – които продадоха над 19 милиона телефона IPhone само в първите 3 месеца на 2011 година, а от компанията производител Foxconn се оплакват, че не могат да наваксат на търсенето.

„Борбата е безмилостно жестока“

Apple разработват и предлагат собствен софтуер за обмен на видео и звук (FaceTime). Операционната система на Google, Android, от своя страна е най-бързо развиващата се платформа за мобилни устройства. Bing, според последните изследвания на comScore, контролира 13.9pc от американския дял за търсещи машини. Със своите 170 милиона потребители и генерираните над 207 милиарда минути на аудио и видео обмен за 2010 г., Skype се подрежда в топ класацията на компании с най-голям дял от лоялни потребители.

Част II – Нови хоризонти

Допълнителна информация

Статията предствлява превод и интерпретация на публикация от Telegraph