На 25 май 2011 г., WordPress пусна публично поредната си под версия 3.1.3. Тя спада към категорията „подобряване на сигурността“, като същевременно с това оправя и подобрява някои функционалности по системата.

WordPress пусна публично поредната си под версия 3.1.3

WordPress пусна публично поредната си под версия 3.1.3

Списъкът с промени включва в себе си:

 1. Множество  подобрения свързани със сигурността на системата (от Alexander Concha).
 2. По-стабилна работа при таксономични заявки (от John Lamansky)
 3. Предотвратяване на кражба на потребителски имена, посредством sniffing методи, от non-authors, чрез употребата на канонични препращания (Verónica Valeros).
 4. Подобрения на сигурността, свързани с мултимедиите от Richard Lundeen – Microsoft, Jesse Ou – Microsoft  и Microsoft Vulnerability Research
 5. Подобрена защита на сигурността при качване на файлове на сървъра, с подозрителни параметри.
 6. Система за почистване от стари входни файлове, ако процесът на импортиране не приключи коректно.
 7. Презентиране на „clickjacking” защита, при модерните браузъри, на login страниците на потребителския и административен интерфейс.

Детайлният списък с промени е достъпен, на английски, в регистъра за промени на WordPress

Както винаги, версията може да се свали и да се инсталира ръчно от официалната страница или да се ползва интерфейсът за автоматично обновяване, от Dashboard → Updates в администраторския интерфейс.

Свалете WordPress 3.1.3

WordPress 3.2 Beta 2 също бе пусната публично

С това, екипът на WordPress продължава да демонстрира спазване на сроковете. Само 13 дена след пускането в мрежата на WordPress 3.2 beta 1, новата бета версия е достъпна за тестване.

Версията е все още нестабилна и не се препоръчва, за употреба на комерсиални страници. Желанието на екипът, пуснал beta 2, е колкото се може повече доброволци да тестват платформата за неправилна функционалност. Всички бъгове могат да бъдат докладвани на официалната страница за буболечки на WordPress.org

Остават мераците(J), първите release версии, да излязат публично в началото на Юни и до края на месеца да имаме една нова и по-хубава платформа. Блиц анкета във Флексо Студио показа, че специалистите ни я чакат със затаен дъх, много бира и огромен ентусиазъм.

Нововъведения

Ето и новите неща, които ги нямаше във бета 1:

 1. Google Chrome Frame вече се поддържа в администраторския интерфейс, ако сте го инсталирали. Това е особено полезно за IE 6 потребители (да не забравяме,че IE 6 няма да се поддържа официално от версия 3.2).
 2. Разкрасен администраторски интерфейс за ползващите IE 7.
 3. Синята тема е готова за тест.
 4. Интегриран е jQuery 1.6.1. От пресцентъра препоръчват да се разгледа и статията, която гуруто на JavaScript Andrew Ozz публикува.

Заключение

Ако имате време, интерес или желание, тествайте новата система, която е достъпна за сваляне от официалния сайт на WordPress. Докладвайте за буболечки

Свалете WordPress 3.2 Beta 2